Bükki kör – Miskolc és a Bükk Turizmusáért Közösség

2023 tavaszán vendéglátósok, borászok, szállodások, rendezvényszervezők és beutaztató utazási iroda fogtak össze annak érdekében, hogy Miskolc és a Bükk hegység által határolt földrajzi területen értékvédelemre épülő szakmai, civil közösséget építsenek , Bükki Kör néven.

 Az egyesület tagjai elkötelezettek Miskolc és a Bükk, mint kiemelkedő színvonalú, egyedi turisztikai vonzerővel bíró turisztikai desztináció népszerűsítése mellett.

Közös küldetésünk, hogy ez a páratlan történelmi és kulturális örökséggel bíró, a város és a hegyvidék évezredes összefonódásából létrejött egység végre elnyerje méltó helyét Magyarország turisztikai térképen, és az ország egyik leglátogatottabb térségévé váljon.

A Bükki kör tagjai (Miskolc elismert és értékteremtő  turisztikai és vendéglátó vállalkozói) a pandémiát követő lehetőségeket felismerve,  a közösségi összefogás erejében bízva változást szeretnének, és szakmai tudásukat, lokálpatrióta elkötelezettségüket Miskolc turizmusának fejlesztése érdekében szeretnék latba vetni.

Ugyanakkor, mivel a klímaváltozás, a globális felmelegedés, a környezetszennyezés, valamint az energiaválság világszerte  – így hazánkban is – egyre nagyobb kihívások elé állítja  a turisztikai – vendéglátó szektort , a mai kor kérdéseire a miskolci turisztikai szakemberek szerint is a fenntarthatóság lehet az egyetlen válasz. Az a célunk, hogy a Bükk hegység lábánál fekvő , egyedi geológiai és termál adottságokkal , a Bükk erdeire építő sikeres gasztronómiával, a  történelmi belvárosból kiemelkedő bornegyeddel bíró város – Magyarországon az elsők között –  fenntartható turisztikai desztináció minősítést szerezzen, és ezzel a többi magyar desztinációnak, szolgáltatónak is jó példával járjon elöl a fenntartható turizmus vonatkozásában.

Ennek jegyében kezdtük el a munkát 2023-ban, melynek első eredményei már meg is érkeztek: óriási büszkeség , hogy a Bükki kör kezdeményezésére benevezett Miskolc város projektje is bekerülhetett a világ TOP100 fenntartható turisztikai jó gyakorlata közé!

A Green Destinations nemzetközi fenntarthatósági minősítő szervezet által kiírt „Fenntartható turisztikai jó gyakorlat” világversenyen először nyert díjat magyar város. A pályázatot a Bükki kör megbízására az Innotime Kft .készítette elő, a pályázatot a MIDMAR Kft. munkatársai dolgozták ki és nyújtották be.

A  Green Destinations Top100 versenyen való megmérettetés egyúttal arra is jó gyakorlatnak bizonyult, hogy megmutassa: a desztináció turizmusfejlesztésében érdekelt civil szervezete és a települési önkormányzat/városvezetés összefogásából nagyszerű eredmények születhetnek, amelyek a város épülését szolgálják.

A Bükki kör egy másik impozáns eredményt is elkönyvelhetett indulásának évében: pályázatot nyújtottunk be az innovatív regionális együttműködéseket és a Visegrádi Négyek országaiban a tudás megosztást támogató  Visegrad Fund-hoz. A nyertes pályázat keretében 2024 áprilisában nemzetközi turisztikai és gasztrokonferenciát szervezünk Lillafüreden. A  V4 országaiból érkező szakemberek és média számára azokat a jó gyakorlatokat mutatjuk be, amelyek  mentén  – az “ehető erdő”re, a szolgáltatók fenntartható működésére alapozva – újrafogalmazzuk a turizmust Miskolcon.

Konferenciánk egyúttal a Green Destinations hivatalos magyarországi eseménye is lesz: a konferencia 0. napján megvalósul az első Közép-európai Green Destinations regionális workshop, ahová a magyarországi desztinációkon és turisztikai szolgáltatókon kívül szlovákiai és romániai résztvevőket is várunk. A workshopon és a konferencián várhatóan részt vesznek majd a Green Destinations nemzetközi szakértői is.

A konferencia egyúttal újabb lehetőség a civil szféra és az Önkormányzat közötti párbeszédre, együttműködésre: Miskolc számára kiemelkedő lehetőség, hogy a közelmúltben bekerült az Európia Unió azon száz városa közé, amelyek részt vehetnek a klímasemleges és intelligens városok missziójában .
Ugyanakkor közös felelősségünk, hogy az  otthonunkat jelentő Szinva völgyének , mint turisztikai desztinációnak élhető és jó minőségű adottságait  az utókor számára megőrizzük.

Reményeink szerint a fenntarthatóság közös útja új dimenziókat nyit , hogy az egykori acélváros  virágzó turisztikai uticélként kerüljön föl a turizmus nemzetközi térképére.

hu_HU